Muay Thai Miskolcon - nagyítónk alatt a Küzdő SE csapata!
2014. november 20. írta: szrk

Muay Thai Miskolcon - nagyítónk alatt a Küzdő SE csapata!

Hosszabb szünet után ma egy – eddig – rendhagyó cikkben egy miskolci sportegyesületet mutatunk be, amely sportembereket nevel, és világraszóló eredményeket produkál nehéz körülmények között. A Küzdő SE egy olyan csapat, amely alázatra és önvédelemre tanít, lehetőséget kínál a rendszeres testmozgásra, sportolni vágyó fiatalokból képes valódi élsportolót faragni, de idősebbeket is vár. És mindezt egy jó szellemű, remek közösségben!
Akit érdekel egy miskolci közösség élete, aki szeretne megismerkedni városunk kevésbé ismert, ám világszinten eredményes sportolóival, illetve aki szeretne segíteni egy ilyen értékes egyesületnek, az - kérjük - olvassa el ezt a bejegyzést!

10736312_804311506278655_1392299222_o.jpg

A Küzdő SE vendégei voltunk egy edzésükön és bizony sok olyan sztereotípiával leszámolt bennünk ez az alkalom, amellyel a küzdősportokhoz viszonyultunk. Rögtön az első meglepetés volt, hogy egészen kicsi, hat éves gyerekek, erejük teljében lévő felnőttek és az ötvenes korosztály képviselői egyaránt jelen voltak – többségükben fiúk, férfiak, de jó pár hölgy is!

Mint Szepesi Attila edzőtől megtudtuk, az itt oktatott muay thai a K1-nél valamivel egyszerűbb, ám azzal jól összeegyeztethető szabályrendszerrel rendelkezik, tanítványai mindkét ágban világszintű eredményeket mutattak fel az utóbbi időben. Jelenleg 15 és 20 fő között mozog a létszám a miskolci csapatban, mint már fentebb említettük a legfiatalabbaktól egészen a (sportolók között) legidősebbekig.

Az edző célja a csapat bővítése mellett egy olyan kultúra kialakítása is, melyben az élsportoló, a kisportolt és „ütőképes” felnőtt is jól tud gyakorolni akár egy hat éves gyerekkel is, odafigyelve annak testi épségére és sportbeli fejlődésére. Az edzés láttán erről csak a legpozitívabban tudunk beszélni, valóban végig azt láttuk, hogy a kemény, felnőtt harcosok is rendkívüli alázattal és óvatosan gyakoroltak a kicsikkel, amit ők is láthatóan élveztek. Ennek a jelenségnek speciális esetei, amikor családok járnak együtt edzeni, akár az apuka hozza el gyermekét, akár a gyermek az apukát, hogy megismertesse vele ezt a sportot és ezt a remek közösséget. Nem utolsósorban, fiatal gyermekek számára a nevelésben, a fegyelem és alázat megtanulásában is egy kemény munkát igénylő, de barátságos közeget kínáló lehetőség. Természetesen szóba került az is, hogy milyen nehéz a fiatalokat ma sporttal megszólítani, ám Szepesi Attila úgy fogalmazott, hogy a testmozgás, a sport is tulajdonképpen egy olcsó és egészséges „drog”, hiszen a sportolás közben végzett munka is hozzájárul az endorfin termeléséhez és felszabadulásához.

10754506_804311486278657_1970915485_o.jpg

Felnőttek edzése...

Kitértünk természetesen a csapat eredményeire is, Szepesi Attila edző három élsportoló, Doró István, Józsa Ádám és Spéth Norbert sikereit emelte ki. Doró István thai boksz Magyar Bajnokság gyerek kategóriájában háromszoros bajnok (2002, 2003, 2004), USKBA muay thai Világkupa (New Jersey) kétszeres ezüstérmes, Kick-box K1 Magyar Bajnokság és Világkupa ezüstérem, 2008-ban Nápolyban WAKO Kick-box Világbajnokság K1 szabályrendszerben világbajnok, 2009-ben Ostravában Muay-thai Euroliga aranyérmes. Józsa Ádám K1 Világ- (2008) és Európa-bajnok (2009), K1 Világkupa győztes (2008, 2009), Muay thai EB bronzérmes (2008) és Euroliga győztes (2009), háromszoros K1 magyar bajnok (2008, 2009) és a Belügyminisztérium által dolgozóinak szervezett K1 versenyen arany- (2011) és ezüstérmes (2012). Spéth Norbert Muay Thai Euroliga győztes (2008), K1 Junior Európa-bajnoki 3. helyezett (2013, Krynica Zdroj), felnőtt K1 Európa-kupa győztes (2014, Belgrád), felnőtt Muay Thai Világbajnokság ezüstérmese (2014, Malajzia) és felnőtt Muay Thai Európa-bajnokság győztese (2014, Krakkó). Ezek tehát ömlesztve a hivatalos eredmények, ezek mellett számos gálaversenyen és díjmérkőzésen arattak még hangos sikereket az itt felkészített sportolók.

Itt Spéth Norberttel is volt alkalmunk pár szót váltani, aki jelenleg is komoly külföldi versenyekre készül, többek között Spanyolországban – amelyekre a kijutás egyelőre kétséges, de erről később. Ő is kiemelte, hogy szeretné eloszlatni azt a tévhitet, mely szerint egy küzdősport-edzésen a cél egymás megverése, sokkal inkább a közös gyakorlás és fejődés, valamint a fiatalok felkészítése. Norbert elmondta azt is, hogy őt öt éve, tizennégy évesen „fertőzte meg” a sport, azóta jár edzésekre, versenyekre, mint mondta, neki a versenyszerű megméretés és a győzelem elérése a fő motivációi. Itt Szepesi Attila is beszélt kicsit a motivációkról, hiszen más tanítványainak a kikapcsolódás, a test „karbantartása”, esetleg a magas fokú önvédelem elsajátítása a céljai az élsport helyett, ám ez sem okoz semmilyen súrlódást az egyesületen belül.  

10743746_804311466278659_760579671_n.jpg

...és a gyerekeké.

Itt azonban rá kell térnünk a történet kissé „magyaros” vonatkozására, hiszen hiába adott a Küzdő SE részéről a tömegsport megvalósításának minden követelménye, hiába szállították az elképesztő eredményeket, sajnos nem számíthatnak semmilyen központi támogatásra. Edzés céljára a Baross Gábor Szakközépiskola termét bérlik, emellett Szepesi Attila Kazincbarcikáról utazik edzést tartani, amihez még felszerelések is szükségesek, így már nem marad keret a versenyeztetésre, sőt maga az edzéslehetőség is veszélybe kerülhet. Ezért folyamatosan zajlik a lehetséges szponzorok felkutatása, amiben mi is szeretnénk Olvasóink segítségét kérni!

Aki szeretne megismerkedni a sportággal és a Küzdő SE csapatával, az látogasson el december 6-án Kazincbarcikára, ahol a minden évben megrendezésre kerülő Mikulás-Kupa küzdelmeit lehet követni, ezen kívül, aki kedvet kapott, hogy megmérettesse magát a muay thai világában, azt kedden 19.15-től, csütörtökön 18.00-tól és pénteken 19.00-tól várja a csapat a Barossban edzésre.

10735856_804311449611994_1251344919_n.jpg

Szepesi Attila tanít, az ifjú titán pedig figyel

Aki pedig ezek mellett úgy érzi, hogy tudna segíteni, hogy a Küzdő SE a jövőben is eredményesen versenyezzen és mellette hozzájáruljon fiatal gyerekek egészséges, sportoló közegben történő felneveléséhez, az ezt az anyagi támogatás mellett a küzdősporthoz szükséges bármilyen egyéb segítség formájában megteheti, akár a terembérlés, küzdősport-felszerelés, különböző – az élsportolók számára szükséges – táplálék-kiegészítők, vagy vitaminok beszerzésében is szívesen és hálásan fogadja a felajánlásokat Szepesi Attila edző (+36 30/435-3093, szepesiattila@citromail.hu). 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcma.blog.hu/api/trackback/id/tr56908721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása